UngeRum er et rådgivningstilbud til unge mennesker mellem 15 og 30 år. De frivillige kræfter bag UngeRum tilbyder gratis og anonym hjælp til unge mennesker i form af fortrolige samtaler, om de udfordringer man oplever i tilværelsen. Den 6. marts åbner UngeRum dørene til deres nyetablerede Brande-afdeling.
Af Morten Dickmann
– Det, at nogen lytter, spørger ind og viser én oprigtig interesse og tillid, kan være en stor hjælp for unge mennesker, der oplever udfordringer i tilværelsen. Og nogle emner kan være meget nemmere at fortælle om, når man ved at man befinder sig i rum, hvor det, man siger, ikke trænger ud gennem væggene, og hvor der sidder et voksent menneske, som oprigtigt interesserer sig for én, siger Mette Trier Andersen.
Mette er en af tre frivillige ungerådgivere, som vil sidde klar til at snakke med de unge mennesker, som møder op, når UngeRum fra den 6. marts åbner dørene kl. 17 i Det Gamle Sygehus i Brande hver onsdag. Hun har været frivillig i rigtig mange sammenhænge. Blandt andet som mentor for unge i Herning.
UngeRum er ikke et tilbud om professionel behandling. De frivillige på stedet giver den unge mulighed for at drøfte, det der fylder sammen med en frivillig ungerådgiver, som har lyst til at hjælpe og guide den unge videre på bedst mulig måde.
Onsdage mellem klokken 17 og 18 kan man møde op i UngeRum uden aftale og komme til en indledende samtale med en ungerådgiver. Fra klokken 18 afholdes samtaler, som er aftalt på forhånd, hvilket typisk vil være med unge, som er i gang med et samtaleforløb.
Nyt navn, samme model
Initiativet, der drives som et projekt under Frivilligcenter Ikast-Brande, hed tidligere ‘Ikast-Brande Frivilligrådgivning for unge’. Det nye navn UngeRum er valgt i en kreativ proces med en gruppe unge, da det er et navn, som de unge intuitivt forstår betydningen af og hurtigt kan finde frem til for eksempel på de sociale medier.
De seneste måneder har UngeRum rekrutteret nye ungerådgivere til Ikast og Brande-afdelingen. Mette Trier Andersen er en af disse. Ungerådgiverne er frivillige ildsjæle, som på forskellig vis har erfaring med at hjælpe unge, og som brænder for at gøre en forskel. Der er en frivillig psykolog tilknyttet som supervisor for Brande-afdelingen, ligesom de nye i høj grad kan trække på det erfarne team i Ikast, som snart har 2 års jubilæum.
Den projektansvarlige hos Frivilligcentret Ikast-Brande, Bettina Balslev Sørensen, siger:
– Vi har ansat 5 nye ungerådgivere efter grundige ’jobsamtaler’, og der er ingen tvivl om, at vi har vi styrket teamet med gode og erfarne frivillige, som vil dialogen med de unge, og som brænder for at være med til at gøre en forskel. De sidste uger har de nye rådgivere været på oplæring hos de erfarne kræfter i Ikast-afdelingen. De har blandt andet siddet med til samtaler, og sparret med en erfaren rådgiver. Det er vigtigt at vide, hvordan spørger man ind på en god måde, så den unge føler sig tryg og åbner op. Og hvornår det er rigtigt at foreslå den unge at opsøge egen læge.
Ind ad døren
De unge, som henvender sig hos UngeRum, får i første omgang en indledende samtale med en ungerådgiver. Forældre eller venner er velkomne til at følges med den unge. Men de venter i forlokalet, mens den unge er til samtale. Der vil altid være en frivillig til stede, så ingen venter alene eller møder en lukket dør.
Til forsamtalen sporer rådgiveren sig ind på de problemer, som den unge tumler med, og sammen laver de en plan for den næste tid. Den unge kan herefter få op til fem samtaler hos UngeRum. Efter de fem samtaler er det op til den unge, hvad der videre skal ske. Rådgiveren tilbyder ofte at lave en skriftlig opsamling på det, de har talt om, hvis den unge ønsker det. Nogle unge tager opsamlingen med til deres læge, da det kan være meget lettere end at skulle åbne sig på den korte tid, som en konsultation varer.
– Ungerum holder åbent i det gamle hospital i Brande hver onsdag fra den 6. marts. Man kan altid se de aktuelle åbningstider og aktuelle nyheder ved at følge UngeRum på Facebook. Jeg håber at alle i byen vil være opmærksom på tilbuddet, og pege på os,, hvis de kender eller hører om en ung, som har udfordringer i tilværelsen. Intet problem er for småt. Vi er til for at hjælpe, siger Bettina Balslev Sørensen.